SNS: Šikanovanie dôchodcov RTVS by mal odstrániť zákon

19.03.2013 Bratislava

Bratislava - Slovenská národná strana (SNS) chápe rozhorčenie aj neistotu dôchodcov, invalidov a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím, pre ktorých posielanie dokladov verejnoprávnemu Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) na uplatnenie zákonnej úľavy z poplatku za služby verejnosti predstavuje byrokratickú aj reálnu záťaž.
SNS reaguje na problémy dôchodcov a postihnutých osôb s vybavovaním si zliav z koncesií, pretože podľa nového zákona doklady musia doručiť priamo RTVS.
Zo strany štátu ide o neodôvodnenú šikanovanie občanov, ktorí už raz mali zľavu odsúhlasenú, aby úľavu museli podľa novej právnej normy opätovne doložiť listinami. Ak kompetentným – vedeniu RTVS, rezortu kultúry a poslancom - záleží na dotknutých ľuďoch, riešenie spočíva v novelizácii zákona tak, aby sa bremeno dokazovania prenieslo z občana na štát a povinnú výmenu informácií medzi príslušnými štátnymi inštitúciami a RTVS.
Predĺženie lehoty vedením RTVS podľa SNS systémovo problém nerieši, len ho odďaľuje. Ak problém vznikne, ústavní činitelia by mali okamžite prejaviť súčinnosť v legislatívnej iniciatíve, aby občania vedeli, že štát, politici a úradníci sú tu pre nich a nie naopak. V tejto
súvislosti SNS navrhuje systémové riešenie v prijatí zákona o povinnej súčinnosti orgánov štátnej a verejnej správy tak, aby automaticky odbremeňovali zbytočnú byrokraciu a šikanovanie občana výmenou povinných údajov. Ak štát minul miliardy na elektronizáciu štátnej a verejnej správy, mali by komfort odbremenenia cítiť najmä občania. Podľa SNS Slovensku rovnako chýba
generálny zákon o verejnoprávnych inštitúciách, na ktorom poslanci za SNS v minulosti pracovali.
 

Vyberte región